Начало

БИОТОР "М"

"БИОТОР М" е най-новият продукт на Био ферма Димитър Димитров, който от две години вече успешно се налага на пазара.Към момента неговото търсене и приложение е по-голямо отколкото на обикновения Биотор.” БИОТОР М” е специално разработен за Био ферма Димитър Димитров, като тя е единственият му производител.

"БИОТОР М" е Биотор, допълнително обогатен с микроорганизми, които потискат развитието на фитопатогени в почвата. "БИОТОР М" потиска и унищожава почвообитаващите фитопатогенни гъби, като: Fusarium oxysporum f.sp.lycopersici, Rhizoctonia solani, Verticillium dahliae, Pytium debaryanum, Colletotrichum atramentarium, Pyrenochaeta lycopersici и др. Така "БИОТОР М" е не само добра хранителна среда, но и лекарство срещу фитопатогените в почвата. Обикновеният биотор също проявява супресивен ефект по отношение на много патогенни гъби и причиняваните от тях заболявания. Това е безспорен факт, доказан от редица научни институти у нас и в чужбина. Основната разлика между обикновения биотор и "БИОТОР М" обаче е, че желаният супресивен по отношение на патогенните гъби ефект се постига с много по-малки количества “БИОТОР М” отколкото с обикновения биотор. Това води и до по-малък разход на средства. Другата много важна разлика между "БИОТОР М" и обикновения биотор е, че "БИОТОР М" е с гарантирано съдържание на микроорганизмите, които проявяват супресивен ефект по отношение на патогенните гъби. При обикновения биотор това не може да се гарантира. Много важно също така е, че с "БИОТОР М" се обогатява строго индивидуално за различните култури. Това е така, защото различните култури страдат от различни болести по корените, причинени от различни фитопатогенни гъби.

ПРИЛОЖЕНИЕ

“БИОТОР М” се използва както и обикновения биотор. Той е най-добрият органичен тор за биологичното и екологично земеделие.

РАЗСАД В САКСИИ

Сади се в смес от 1 част "Биотор М" и 4 до 5 части почва (по обем, а не по тегло).

РАЗСАДОПРОИЗВОДСТВО НА ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ В ЛЕХИ:

1 “Биотор М “се разпръсква на 1 кв.м. от лехата , след което се размесва с горния слой почва на лехата.

ЗА ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ ПРИ БИОЛОГИЧНОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ

Използват се от 100 до 500 литра/дка в зависимост от конкретната почвена характеристика. При сеитба на гнездо биоторът се разпределя равномерно по всички гнезда или лехи. При директна сеитба биоторът се разпръсква равномерно по цялата повърхност. При необходимост се подхранва с по 50-100 мл на растение.

В РАЗСАДНИЦИТЕ

С участието на 10% "Биотор М" растителната маса се увеличава до 95%, защото се поддържа нормална влажност, стабилна температура, добре развита коренова система и силно стъбло. При разсадниците не може да се използва чист оборски тор, защото съдържа амонячен N, който предизвиква неограничено ,,неконтролирано” развитие на стъблото.

В ОРАНЖЕРИИ

Внасянето на "Биотор М" в количества 200-250 кг/дка помага за формиране на водоустойчива зърнеста структура на почвата. Внасянето на "Биотор М" е важно мероприятие, защото е силно намалено количеството на микроорганизмите в оранжерийната почва, в резултат на използването на дезинфекциращи препарати.

ЦВЕТЯ В САКСИИ

При засаждане в саксията се смесва 1 част "Биотор М" и 3 части почва. Подхранват се всеки 2-3 месеца, като 2-4 лъжици биотор се смесват с горния слой почва.

ПЛОДНИ ДРЪВЧЕТА, ЛОЗЯ, ХРАСТИ, РОЗИ

Садене: в ямата се прилагат 2-4 литра "Биотор М" на дръвче; 1-2 литра на храст или роза; 0,3-0,4 литра на лозови пръчка. Подхранване: през пролетта и есента се поръсват над кореновата система 1-3 литра биотор на дръвче; 0,5-1,5 литра на лоза, храст, роза. След това се смесва с почва.

ТРЕВНИ ПЛОЩИ

Сеене:150-200 мл "Биотор М" на кв.м. се посипват върху площта за сеене, смесват се с горния слой почва и се посяват семената. Подхранване: посипват се 50-150 мл на кв.м. (след косене) и се полива обилно.

РЕКУЛТИВАЦИЯ НА ЗЕМИ

Поставят се 3 литра "Биотор М" на кв.м. и се смесват с 10 сантиметровия повърхностен слой на почвата.

ПРИЛАГАНЕ:

За всички култури "Биотор М" може да се използва сух (заоран или разхвърлян на повърхността), като разтвор или във вид на суспензия.

СЪХРАНЕНИЕ:

На проветриво място, без обилна светлина и при нормална относителна влажност на въздуха.